Quito, mesto, ki ti vzame sapo – dobesedno

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Potovanje v Quito, Ekvador je bilo z namenom udeležbe na IAESTE letni konferenci. Iz Slovenije sva šli v Quito dve predstavnici: bivša nacionalna sekretarka – Nives in trenutna nacionalna sekretarka – jaz. Konferenca traja 6 dni, midva sva si vzeli še en dan več za kakšen ogled, potem pa je bilo že treba nazaj domov. Sveže zaposlena pač nisem imela več kot en teden dopusta.

napis Quito v parku

Quito se je izkazalo za izredno lepo mesto

Varnost v Quitu?

Za Nives je bilo to prvo potovanje izven Evrope, jaz sem sicer pred tem že bila na drugih kontinentih, ampak vedno na “varnem” z družino ali pa z Rokom. Tokrat pa sva šli dve punci sami, in to v Južno Ameriko! Priznam, bilo naju je strah. Ko bereš raznorazne nasvete, česa se moraš paziti, postane strah še tako neustrašno popotnico, za kakšrno sem se imela jaz. Povsod so bila opozorila, kako te bodo v Quitu okradli, napadli, pa kako naj se sploh bele ženske pazijo, saj so za domačine kar preveč zanimive. In seveda se je treba izogibati nočnemu pohajanju po mestu, pa taksisti te lahko opeharijo itd. Prvič, ko sva stopili iz Hilton hotela (ja, bila sem v Hiltonu – konferenca mora biti pač na nivoju!), sva se počutili kot največji upornici. “Ha, upava si!” Po sprehodu skozi bližnji park, sva si že rekli “Pa saj ni tako grozno tukaj!” 🙂 Tekom tedna sem Quito prav vzljubila! Sploh ni strašljiv, imela nisem nobene negativne izkušnje, ljudje so bili izredno prijazni, hrana je bila dobra, vreme toplo … torej sami superlativi!

ženska v črnem krilu

V Quitu sem uživala! Najbolj všeč mi je bila tržnica s tradicionalnimi oblačili

Lokacija Quita in kokin čaj

Ok, ampak začnimo na začetku. Mesto Quito, glavno mesto Ekvadorja, leži na višini 2800m, na planoti med ekvadorskimi vulkani. Človek bi si mislil, saj to pa ni nič posebnega. No, verjamite mi, da je nekaj posebnega. Bil je prvi dan v Quitu in šla sem na hotelski zajtrk. Do jedilnice je bilo 5 stopnic. In bila sem zadihana! Resno, po prehojenih petih stopnicah sem bila zadihana, kot da bi pretekla nekaj kilometrov. Noro. Med prvim malico na konferenci so nam ponudili kokin čaj, ki menda pomaga pri težavah z višino. Mene je glavobol spustil po tem čaju, tako da predvidevam, da res pomaga. In brez skrbi, čaj je pač čaj, brez kakšnih stranskih učinkov, kot bi človek sklepal po imenu. Vsebnost kokaina je bistveno nižja kot v kokainskem prahu, tako da zadet od tega čaja ne bo nihče 😉 Priznati pa je treba, da se kokini alkaloidi zadržujejo v telesu (lasje, urin) še kakšen mesec po zaužitju kokinega čaja. Torej, če ima kdo napovedan zdravniški pregled v naslednjih tednih, naj kokinega čaja ne pije.

Kokin čaj

Kokin čaj bo pomagal pri težavah z višino.

Quito je sicer čudovito mesto s številnimi parki, promenadami, špansko kolonialno arhitekturo, obdan pa je z zasneženimi vulkani, ki vsi segajo preko 4000m. Razgledi so res čudoviti.


Kaj me je v Quitu navdušilo?

– El Panecillo, “hribček” (3100m) nad mestom, ki ponuja razgled na Quito v dolini spodaj.

Virgen de Quito

Virgen de Quito, Marijin kip na vrhu El Panecilla

Lokalna tržnica. Kakšne pisane barve! Šali, kape, torbe, pa še kakšen pončo … vse to v tisoč in eni barvi!

pisani materiali na tržnici

Barve, barve, barve na tržnici!

Katedrala sv. Frančiška (Iglesia San Francisco) je zgrajena v tipičnem španskem stilu. Najbolj zanimiv del cerkve pa so lesena tla, ki se proti oltarju dvigujejo. Tako so simbolizirali “pot v nebesa”, človek se mora malo potruditi, da pride do oltarja 🙂

Iglesia San Francisco, Quito

Cerkev sv. Frančiška v tipičnem kolonialnem stilu

Teleferico in vulkan Pichincha, ki se dviga nad mestom. En dopoldan sem “špricala” konferenco in se povzpela na enega izmed vrhov tega vulkana!

PREBERI ŠE  Načrt potovanja po Patagoniji
Vulkan Pichincha

Vulkan Pichincha (4784m)

 cene bencina (2 USD na galono) in javnega prevoza (0,25 USD za vožnjo)

– čeprav tole ni ravno posebnost Quita, mi je bilo vseeno fascinantno: izbira meni neznanega sadja in neskončno vrst krompirja

tropsko sadje

Ekvadorsko sadje! Njami!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena