Auckland z IAESTE študenti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Auckland je največje mesto na Novi Zelandiji, ni pa glavno mesto, kar zmotno marsikdo misli. Glavno mesto Nove Zelandije je Wellington na skrajnem jugu Severnega otoka. V Auckland smo prileteli po “nočnem” letu iz Melbourna. “nočnem” zato, ker je dejansko trajal le 4 ure, vendar pa zaradi časovne razlike med Avstralijo in Novo Zelandijo izpade kot da smo leteli celo noč.

skupina študentov s slovensko zastavo

Pisana druščina IAESTE Slovenia in IAESTE New Zealand

Za Auckland si sami nismo naredili nobenih posebnih planov, pač pa smo vso organizacijo prepustili tamkajšnjim IAESTE študentom. Na tej točki je verjetno treba razjasniti, kaj je IAESTE. IAESTE je mednarodna organizacija za izmenjavo praks za študente naravoslovja in tehnike. Krovna organizacija združuje t.i. nacionalne komiteje, npr IAESTE Slovenija in IAESTE Nova Zelandija. Kot nekdanja nacionalna sekretarka IAESTE Slovenija sem izkoristila svoja poznanstva in se povezala s študenti v Aucklandu.

Ogled mesta Auckland v obliki “iskanja zaklada”

IAESTE študentje so z veseljem za nas pripravili enodnevno kulturno izmenjavo, ki je vključevala iskanje “zaklada” po mestu in nam s tem spoznavanje Aucklanda. Začeli smo na glavni ulici, Queen street, od tam pa potem peš mimo univerze in skozi Albert park na ogled izredno zanimive galerije Auckland Art Gallery in Waharoa Arch, maorskega ekspresionističnega slavoloka, ki ga je naredil priznan maorski kipar.

Naprej smo šli mimo najvišje stavbe na južni polobli – Sky Tower, od koder se lahko izvaja tudi bungee jumping (a se mi za to nismo odločili, pa tudi ne za vzpon na stolp, ker je cena kar precej visoka – 29 NZD) in do četrti Wynyard quarter, kjer je ena lepših in bogatejših marin na svetu, saj so vse jadrnice privatne.

Wynard Quarter marina

Wynard Quarter marina

S trajektom do Devonporta

Dan smo zaključili z  vožnjo s trajektom do polotoka Devonport, kjer je bil med 2. svetovno vojno bunker, danes pa je to samo še prijeten kotiček za sproščanje, ki nudi čudovit razgled na center Aucklanda. Poleg tega so nas peljali na burgerje (najbližje tipični novozelandski hrani) in nas postregli s pijačo L&P, novozelandsko limonado.

Auckland vulkan

Eden izmed 40 aktivnih vulkanov v okolici Aucklanda

Izvedeli smo, da Auckland leži na več kot 40 še aktivnih vulkanih, vendar se nihče od prebivalcev ne obremenjuje s tem. V mestu je ogromno priseljencev iz Azije, zato so azijske restavracije in trgovine zelo pogoste in hkrati med domačini priljubljene, ker so bistveno cenejše od ostalih. Pivo v lokalu stane okoli 8 novozelandskih dolarjev, kar je približno 5 evrov … ves “luksuz” je tukaj močno obdavčen, zato je hrana in pijača v restavracijah zelo draga.

Sky Tower Auckland

Pogled na Auckland in Sky Tower, ki dominira nad mestom

Njihov nacionalni komite je zelo majhen, saj so ga ustanovili šele eno leto nazaj. Počaščene smo se počutili, ker so se čisto vsi njihovi člani priključili našim aktivnostim, kljub izpitnemu obdobju. Preživeli smo čudovit dan, vse po zaslugi IAESTE New Zealand.

skupina študentov v Aucklandu

Druženje na soncu in ob pijači L&P

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena