Najboljše z Malte in top znamenitosti Malte

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Za zaključek pa še nekaj besed o tem, kaj nama je bilo na Malti najbolj všeč, in če bi se vrnila, zakaj bi se. Najine top znamenitosti Malte mogoče niso enake, kot vam bi jih naštel Lonely Planet Malta, so pa najine 🙂 So splet okoliščin, vremena in najinega doživljanja Malte.

Top znamenitosti Malte

Malta je res ena taka lušna deželica. Ne prevelika, ne premajhna, ima prijetno vreme (no, ali pa sva imela midva samo srečo z vremenom), ima zanimivo naravo in pa lepa mesteca. Vzdušje je sproščeno in pozitivno.

Dingli klifi

Ker imava rada naravo in ker sva Dingli klife doživela na prav poseben način, verjetno ni čudno, da je tole najina top znamenitost Malte. Dingli klifi so približno 150m visoki klifi na zahodni obali Malte. Midva sva se do njih odpravila peš iz Mdine in tako videla še en lep del malteškega podeželja. Več o Dingli klifih lahko prebereš v objavi: Dinglijski klifi.

moški in ženska na razgledni točki pred dingli klifi

Po približno 3h hoje sva našla lep razgled na klife

Azurno okno

Azurno okno je naravni most na otoku Gozo. Več sto let je kljuboval morju in valovom, ki so tu res močni, potem pa se je žal leta 2017 porušil. Midva sva imela srečo, da sva ga lahko še videla, kako je ponosno stal in kljuboval vremenu. Sedaj pa ostaja le še spomin.

Azurno okno in razburkano morje, Gozo

Azurno okno in razburkano morje

Malteške hiše in arhitektura

Zelo so nama bile všeč malteške hiše. Stil gradnje je neka mešanica med italijanskim in arabskim. Vse imajo ravno streho in na vrhu sončne celice. Pred vhodom v hišo je vse urejeno: čisto, okrašeno z rožami ali kakšnim kipom, poleg hišne številke (ali pa namesto le-te) je ime oz. slika svetnika/zavetnika hiše. Zelo zanimivi so tudi balkoni, ki so večinoma zastekljeni. Vsaka hiša pa ima potem svojo barvo balkonske ograje.

Pisane ribiške ladje v vasi Marsaxlokk

Ribiška vas Marsaxlokk na jugu Malte je znana po svojih pisanih ladjah, ki imajo narisane tudi oči. Ravno te oči na ladji naj bi ribičem pomagale pri ribolovu. Dodaten par oči na ladji naj bi ladjo usmeril v pravo smer, tja, kjer se nahaja največ rib. Definitivno je zanimivo videti Pristanišče polno takih pisanih in porisanih ladjic.

pisana ladja z očmi iz Malte, Marsaxlokk

Tipična ribiška ladja ima “oči”, ki ribiče pripeljejo k ulovu, Marsaxlokk

Cerkve in utrdbe iz peščenjaka

Všeč nama je bil tudi izgled Malte. Večina mest, vasi, utrdb, cerkva, obzidij … je narejenih iz peščenjaka. To je dokaj mehak nežno oranžen oz. krem kamen, ki so ga na Malti res veliko uporabljali pri gradnji. Tako od daleč vsa mesta in utrdbe delujejo zelo prijazno in prijetno, ravno zaradi svoje mehkobe in tople barve. Najlepše srednjeveško mesto je bila Mdina, najbolj mogočno utrdbo pa ima gotovo Valletta.

Hrana: Pastizzi in sadje

Imajo pa tam doli tudi odlično hrano. Najbolj znani so pastizzi, to je kot nek manjši burek oz. žepek polnjen ali s skuto ali pa z grahovim nadevom. Najbolj priporočava pekarno Crystal Palace v Rabatu, na otoku Malta. Imajo res, res, res odlične pastizzi-je! Pa še zelo ugodni so in res se naješ od njih. Kdor pa bi jih želel pripraviti doma, pa sva na blogu objavila tudi recept za pastizzije.

PREBERI ŠE  Gozo v vetru in dežju
pečeni žepki - pastizzi na belem krožniku, ki stoji na okrogli mizi z lepim čipkastim prtom

Malteški pastizzi

Kot sredozemska država jedo seveda tudi morsko hrano. Specialiteta je riba lampuki, po slovensko delfinka, ki se drsti ob malteški obali. V času najinega obiska, so bili zreli tudi sadeži kaktusov (opuncije), granatna jabolka in pomaranče, ki sva jih seveda z veseljem nabirala.

Izlet na Malto je bil odličen pobeg na toplo v času, ko je v Sloveniji temperatura kar stalno okoli ničle. Navdušena sva bila nad zelenostjo in plodovitostjo pokrajine ter nad številom cerkva, ki jih premore ta majhna državica v Sredozemlju.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena