Najboljših 5 iz Rima

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Oba sva bila v Rimu že večkrat, a tokrat prvič skupaj. Glede na vse, kar sva že videla in doživela v Rimu, sva se stavila seznam najinih najljubših stvari v “večnem mestu”. Katere so top znamenitosti Rima, preberi spodaj.

Najboljših 5 iz Rima ali top 5 znamenitosti Rima

Kolosej

V 7. stoletju je nekdo napisal: “Dokler bo Kolosej stal, bo tudi Rim stal; ko bo padel Kolosej, bo padel tudi Rim; in ko pade Rim, bo propadel cel svet.” In od takrat naprej je Kolosej počasi postal ikona Rima. Vsem je verjetno znano, da je bil Kolosej amfiteater, arena, kjer so se odvijali gladiatorski boji. Ti boji so potekali ali med dvema gladiatorjema, med gladiatorjem in divjo (podivjano) živaljo, med neoboroženim sužnjem in živaljo (lahko si predstavljamo, kako se je to končalo) ali pa so spodnji del arene preplavili z vodo in uprizorili pomorsko bitko. Čeprav je Kolosej prostor neizmerne krutosti, ga (zanimivo) večina ljudi ne dojema tako. Morda zato, ker je od takrat minilo že skoraj 2000let?

rimski amfiteater kolosej

Kolosej

Giardino degli Aranci (Pomarančni vrt) na griču Aventin

Odlična točka za popoldanski počitek v senčki pomarančnih dreves in ob prijetnem vetriču, ki pihlja na vrhu griča. Aja, pa še to: od tam je čudovit razgled na mesto Rim. Midva sva tam preživela kar celo popoldne, tako všeč nama je bilo.

Sladoled

Sladoled ali gelato po italijansko je gotovo še en simbol Rima, če ne kar cele Italije. Na spletu sva zasledila sladoledarno Giolitti, kao najstarejšo v Rimu in z najboljšim sladoledom … No, ja … naju je razočarala. Porcije so majhne, cena visoka (2,5€), sladoled pa nič posebnega, celo malo voden se nama je zdel …

Naslednji dan sva šla na sladoled drugam … čisto naključna sladoledarna, imenovana Wonderful, na glavni ulici v Rimu, Via Nazionale, blizu železniške postaje Termini … in sladoled je bil “wonderful“, odličen! Cena sicer enaka, 2,5€, porcija pa večja in okus noro dober! Rok se je navdušil nad mangovim sladoledom, meni je bil bolj všeč okus marakuje (passion fruit), oba pa sva se strinjala, da tudi kokos ni slab.

ženska s sladoledom v rokah

mmmm, mangov sladoled

Sprehod oz. za naju rolanje ob reki Tiberi

Predel ob reki Tiberi je lepo urejen in predvsem miren! Če želiš v miru, brez gneče prepešačiti od enega konca mesta do drugega, je to odlična izbira. Midva se se po Rimu premikala z rolerji in urejena kolesarska steza ob reki je za naju pomenila končno dobro podlago za rolanje, nič prometa, nič hupanja in hkrati tudi skoraj nič ljudi, ki bi se jim bilo treba umikati. Olajšanje! 🙂

Lago Albano in Castel Gandolfo

Za naju so bili 4 dnevi v Rimu preveč. V 3 dneh sva videla, vse kar sva želela, zato sva zadnji dan izkoristila še za kopanje v bližnjem jezeru Lago Albano in za ogled vasice Castel Gandolfo nad jezerom.

ženska turistka s slamnikom na razgledni točki nad Lago Albano blizu Rima

Turistka Katarina in Lago Albano, v katerem sva se tudi kopala

Najin kratek izlet v Rim in Vatikan je bil super izkoriščen podaljšan vikend. Lepo vreme, še ne preveč turistov in pa toliko zgodovine in toliko lepih stvari, ki jih lahko v tem mestu vidiš … V Rim se je vredno vračati.

PREBERI ŠE  Nasveti za poceni potovanje na Nizozemsko

Bonus

Če imate še več časa, si poglejte še Vatikan (bazilika sv. Petra, Vatikanski muzeji …), Forum Romanum, Panteon, Fontano di Trevi in Boca de la Verita (usta resnice) … Midva sva večino teh stvari videla že tekom prejšnjih obiskov.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena