Čudoviti Cape Town

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Cape Town je eno izmed najbolj opevanih svetovnih mest in skorajda ikona (južne) Afrike. Ali je res tako super, smo se odločili preveriti tudi mi. In odgovor vam lahko izdam kar takoj: ja, Cape Town je zakon mesto! Za Afriko je zelo razvito, urejeno in čisto … skorajda evropsko in za nas zelo domače. Čisto drugačno od preostalih mest, ki smo jih prevozili v preteklih treh tednih v vzhodnem in severnem delu Južne Afrike

Cape Town panorama

Panoramski pogled na Cape Town s Signal Hill griča

Razgledi

Razgledi so čudoviti. Skoraj na vsakem koraku v tem mestu imaš vsaj en kul razgled, pa naj bo to na Mizasto goro (Table Mountain), na sloviti stadion iz časa svetovnega prvenstva v nogometu 2010, ali pa pogled na čudovite plaže in morje.

plaža v sončnem zahodu

Pogled na Mizasto goro v oblaku z Boulders Beach

Nasvet: kamp Oatlands blizu Boulders beach ponuja čudovit razgled na mesto in celoten zaliv False Bay … pa še poceni je 😉

Cape Town kamp

Pogled z našega kampa Oatlands

Rt dobrega upanja (Cape of Good Hope)

Pri Cape Townu se nahaja tudi Rt dobrega upanja (Cape of Good Hope), najbolj jugo-zahodna točka Afrike. V 15. stoletju so portugalski pomorščaki (Bartolomeu Diaz in njegova posadka) rt poimenovali Viharni rt, ko so poskušali obpluti Afriko in priti v Indijo po morju. Ime Rt dobrega upanja se je prijelo kasneje, ko so evropske posadke končno našle pot do Azije, izhaja pa iz dejstva, da so pomorščaki po dolgi in razburkani vožnji po Atlantiku, končno prišli do konca Afrike, kjer se je celina začela obračati proti vzhodu, kar jim je dalo upanje, da morda pa le pridejo v Indijo.

moški in ženska na rtu dobrega upanja

Rt dobrega upanja

Rt dobrega upanja je del nacionalnega parka, ki zavzema širše območje okoli samega rta in v njem se da videti tudi številne zanimive živali. Mi smo srečali noja, pavijane (ki so naredili cel prometni zamašek na cesti) in dassie, majhno žival, podobno svizcu.

Rt dobrega upanja je dejansko klif, ki se zajeda v ocean, prostor kjer se stikajo močni valovi in vetrovi z oceana. Od Rta dobrega upanja vodi peš pot ob obali oz. po vrhu klifov do naslednjega rta: Cape Point. Peš pot traja približno 30 minut in je naravnost čudovita. Če želite res doživeti in občutiti “konec Afrike”, vam priporočava to pot. Večina turistov namreč pride do Rta dobrega upanja, se fotografira, nato pa se z avtom/avtobusom odpeljejo še do Cape Point, še tam naredijo fotografijo in odidejo. Na peš potki med obema rtoma pa je ljudi zelo malo in je zato še toliko bolj prijetno.

Nasvet: obiščite park čimbolj zgodaj zjutraj, ko je najmanj drugih obiskovalcev.

Boulders Beach in pingvini

Na Boulders beach se nahaja kolonija afriških pingvinov, ki se ob večerih vračajo z morja na kopno in se smešno prekopicavajo na poti do svojega zavetja pod najbližjim grmom. Moram priznati: res posrečene živali, tako nerodne na kopnem, v vodi pa tako spretne! Tudi plaža sama po sebi je čudovita z okroglimi balvani, plitko vodo in zalivčkom, v katerem se da kopati! (večina plaž v okolici Cape Towna je bolj za opazovanje, saj je voda ledena, hkrati pa okoli krožijo morski psi).

afriški pingivini

Afriški pingvini na Boulders Beach

Nasvet: povsod smo brali, da je treba ogled pingvinov plačati, a mi smo se po plaži sprehodili zastonj. V Simon’s Town-u, smo zavili na parkirišče pri oznaki “Penguin viewing” in mirno odkorakali do plaže, kjer so bili pingvini.

Mizasta gora (Table Mountain)

Mizasta gora je definitno ikona mesta Cape Town. Že na fotografijah je veličastna, ko pa jo vidiš v živo, pa še stokrat bolj. Kako strmo se dviga nad mestom! In kako divja, negostoljubna deluje; mesto je dokaj zeleno in prijazno, Mizasta gora pa je rjava in suha. Poleg tega pa je tipično še skrita v oblakih.

PREBERI ŠE  Kako slaba/dobra je letalska družba Saudia?

Nasvet: Najboljši razgled na Mizasto goro je iz V&A Waterfront

razglednica iz Cape Town-a

Na V&A Waterfront so postavili okvir za fotografiranje z Mizasto goro v ozadju. Na oblačen dan se megla kot slap vali preko gore.

Najlepši razgledi na mesto so verjetno z Mizaste gore, a nam ni uspelo priti gor, smo pa šli na Signal Hill in bili prav tako zadovoljni. Za sončni zahod je idealna plaža Camps Bay, ki ponuja pogled direktno proti zahodu, nad njo pa je 12 apostolov (grebeni na zadnjem, zahodnem, delu Mizaste gore).

Ostalo (hrana, cesta, glasba …)

Najboljšo hrano smo jedli v Food Market-u blizu Victoria & Alfred Waterfront, cesta z najlepšim razgledom je vpadnica R310, najhujši pa je promet med 16h in 19h. Takrat za premik le nekaj kilometrov po mestu potrebuješ vsaj eno uro! To je tudi razlog, da smo mi zamudili zadnjo gondolo na Mizasto goro 🙁

Najboljšo glasbo pa smo poslušali ob večerji v restavraciji Mama Africa:

V času našega obiska Cape Towna je Rok praznoval svoj rojstni dan: darilo zanj je bilo čudovito toplo vreme, palačinke na plaži, lep sončni zahod … naslednji dan pa ga je čakala še najbolj nora dogodivščina: potapljanje z belimi morskimi psi!

moški na plaži v Cape Townu

Sedaj že 26. letni Rok s palačinko in razgledom na Mizasto goro

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena