Recept: Bobotie (mesni narastek) – Južnoafriška republika

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Recept: Bobotie je mesna jed z azijskimi začimbami. Zgodovinsko verjetno tudi jed sama izvira iz Malezije ali Indonezije in je prišla v Južno Afriko skupaj z začimbami na trgovskih ladjah. V sami Južni Afriki pa je ta jed najbolj popularna v okolici Cape Towna, kjer sva jo jedla tudi midva. Bobotie je mesni narastek z zanimivo mešanico okusov: malo sladko, malo slano, malo pikantno, mehko in hrustljavo … je treba probat 😉

Bobotie

Bobotie (na desni) z banano in dvema vrstama riža. Restavracija Mama Africa, Cape Town

Recept: Bobotie mesni narastek – južoafriška jed

Recept za 6 oseb pa se glasi takole:

SESTAVINE:

  • 750g mletega govejega mesa
  • 2 rezini kruha brez skorje
  • 450mL mleka
  • 3 žlice olja
  • 1 velika čebula
  • 4 čajne žličke curry-a
  • mešanica začimb: po 1/2 čajne žličke koriandra, kumine, pimenta, kardamoma, popra, janeža, cimeta in čilija
  • 2 lovorova lista
  • 1 čajna žlička kurkume
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 1 jabolko
  • limonina lupinica
  • 100g rozin
  • 2 jajci
  • 2 žlici breskove marmelade
  • 50g mletih mandeljnov
  • 2 banani
  • 400g riža za prilogo

Postopek:

Začni s pripravo začimbne mešanice: koriander, kumino, piment, kardamom, poper, janež, čili in cimet daj v terilnico iz zmelji v gladko zmes.

V manjšo skledo nadrobi kruh in ga prelij s 125mL mleka.

Čebulo olupi in nasekljaj ter jo v večji ponvi prepraži na vročem olju. Ko čebula postekleni, dodaj curry, mešanico začimb, ki si jo strl v terilnici, lovorova lista in 1/2 čajne žličke kurkume. Dobro premešaj in po potrebi dodaj še več olja – začimbe se ne smejo zažgati! Naj se praži nekaj minut. Ta čas olupi in naribaj jabolko. Nato ga dodaj na olje skupaj s paradižnikovo mezgo, sladkorjem, rozinami in limonino lupinico. Spet premešaj, pusti vreti kakšno minuto, potem pa dodaj še meso in ščepec soli. Dobro premešaj in dodaj še breskovo marmelado. Nato pa pokrito pusti vreti, dokler meso ne izgubi rdeče barve. Ko je končano, jed odstavi in pusti, da se malo ohladi.

Sedaj prižgi pečico na 180°C. Kruh, ki si ga prej namočil, bi do sedaj že moral vpiti vse mleko. V ločeno posodo ubij eno jajce, ga razžvrkljaj in zmešaj z 200mL mleka. To zmes ter kruhove drobtine dodaj v mesno maso, vse dobro premešaj nato pa stresi v pekač za narastke. Po vrhu potresi še mandeljne. V pečici ta mesni narastek peci približno 40 minut.

Razžvrkljaj še zadnje jajce, ga zmešaj s 125mL mleka in 1/2 čajne žličke kurkume. Meso po 40 minutah peke vzemi iz pečice, prelij z jajčno zmesjo in daj nazaj v pečico še za približno 20 minut oz. toliko, da se zgornja, jajčna, plast lepo zlato-rumeno zapeče.

Med peko skuhaj še riž v osoljeni vodi in s 1/2 čajne žličke kurkume (ki mu da značilno rumeno barvo).

Pečen bobotie razreži na kocke in ga postrezi z rižem in na kolobarje narezano banano.

recept: bobotie

Tole pa je najin bobotie! Njami!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena