Belorusija: viza in ostala birokracija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Belorusija je edina evropska država, za katero Slovenci potrebujemo vizo. Kot je na splošno znano, so vse nekdanje sovjetske države zelo birokratske in tako tudi Belorusija ni izjema. Ni dovolj, da potrebuješ za vstop v državo vizo. Ko si enkrat tam, se moraš še registrirati na policiji. Same težave in nič kaj prijetna srečanja z uradniki, ki načeloma ne govorijo niti besedice angleško.

slovenski potni list in beloruska viza

Skupinska viza je bistveno cenejša od individualne

Beloruska viza: kako jo dobiti?

Pojdimo lepo po vrsti. Prvi pogoj za vstop v državo je viza. Kako jo dobiti, oz. kako se ji izogniti?

1. ) Vize NE potrebuješ, če v Belorusijo vstopiš preko mednarodnega letališča v Minsku in v državi ostaneš le 5 dni. Več o tem piše tule.

2.) Prav tako vize NE potrebuješ, če želiš obiskati samo “Avgustov kanal” –  območje ob poljski in litvanski meji. Pogoj je tudi vstop po cesti – če prideš z vlakom, boš vseeno potreboval vizo. Več o tem piše na povezavi: link.

3.) Če pa v Belorusijo potuješ za dlje časa, po kopnem, in želiš videti še kaj več, kot le obmejni pas, pa vizo potrebuješ. Za Slovence je pristojno belorusko veleposlaništvo v Budimpešti, zato smo tudi mi za vizo zaprosili tam.

Za povprečnega popotnika pride v poštev načeloma turistična viza, lahko pa poskusite tudi s tranzitno (velja 2 dni in vstopna točka v državo ne sme biti enaka izstopni), poslovno ali privatno (obisk sorodnika, prijatelja). Za slednji dve vrsti velja poenostavljen postopek pridobivanja vize, če je čas bivanja v državi manj kot 30 dni. To pomeni, da ni potrebna rezervacija nastanitve, ne povabilno pismo.

Cena katere koli vize je 60€ na osebo, v primeru skupine (5 ali več ljudi), pa je cena 10€ na osebo!

Belorusija – viza: kako sva jo dobila midva

  • Leti v Minsk so čisto predragi, zato je opcija obiska Belorusije brez vize za naju odpadla. Prav tako sva želela videti še kaj več od Avgustovega kanala. Torej, vizo potrebujeva!
  • Na potovanje smo se odpravljali 4: midva ter Janja in Tomaž, sopotnika z lanskega potovanja po jugu Afrike. Ko smo prebrali, da je cena vize bistveno nižja, če najdemo še 5. sopotnika, smo napeli vse moči in ga res našli. Tako smo zaprosili za skupinsko vizo, ki stane le 10€ na osebo.
  • SKUPINSKA VIZA je vezana na skupino ljudi in ta skupina mora biti ves čas potovanja po Belorusiji skupaj. Skupaj mora vstopiti v državo, se skupaj registrirati na policiji (več o tem malo nižje) in nato skupaj izstopiti iz države. Vize ne dobiš v potni list, pač pa na list papirja, kjer so poleg vize napisana tudi imena in podatki vseh potnikov.
moški izpolnjuje obrazec za vizo v Belorusiji

Skupinsko izpolnjujemo obrazce …

  • Za turistično vizo bi potrebovali rezervacijo nastanitve, mi pa smo nameravali divje kampirati. Kot nekdanja nacionalna sekretarka pri IAESTE Slovenija, sem uporabila svoja poznanstva in stopila v kontakt z IAESTE Belorusija. Strinjali so se, da lahko njih navedemo kot razlog poslovnega obiska in tako smo lahko zaprosili za poslovno vizo (pa brez skrbi, IAESTE Belorusija smo tudi dejansko obiskali, tako da to ni bila neresnica).
  • Naslednji korak je bila priprava dokumentacije: izpolnjen obrazec za vizo (visa application form), na katerega nalepiš fotografijo za dokumente, potni list (veljaven še 3 mesece in ima 2 prazni strani), kopija zdravstvenega zavarovanja (kjer je razvidno, da zavarovanje krije vsaj 10.000 €, pokriva Belorusijo ter čas potovanja po Belorusiji) ter potrdilo o plačilu vizumske takse (print-screen nakazila preko spletne banke).
  • Vse to smo poslali v Budimpešto. Tudi tokrat smo uporabili Pošto Slovenije in pošiljko z zavarovano vsebino. Zaenkrat nismo imeli nikakršnih težav, pošiljka je prispela v Budimpešto v 2 dneh, cena pa je le okoli 10€!
  • Ekspresno vizo ti izdajo v 48h in stane 2x več, sicer pa dobiš vizo v 5 delovnih dneh.
  • Tako kot pri urejanju vize za Južno Afriko, smo tudi tokrat našli znanko v Budimpešti, ki je za nas prevzela potne liste na veleposlaništvu in nam jih spet s pošiljko z zavarovano vsebino poslala nazaj v Slovenijo. Še enkrat 15€ in potne liste ter vizo smo imeli v žepu.
PREBERI ŠE  Potovanje v Mehiko v času pandemije - kakšni so ukrepi & vstopni pogoji

Registracija na policiji v Belorusiji

Ko si enkrat v Belorusiji, stvar še ni zaključena. Na meji moraš namreč izpolniti “immigration card“. Polovico tega papirja obdrži carinik, drugo polovico pa dobiš ti. Dobro si jo shrani, saj jo moraš ob izstopu iz države vrniti. V vmesnem času, torej v Belorusiji, pa moraš dobiti žig na to kartico, ki potrjuje, da si se registriral na policiji.

immigration card, Belorusija

Immigration card je dvojezična (ruska in angleška)

  • Če bivaš v hotelih ali hostlih, te receptor avtomatsko registrira in ti za to ni treba skrbeti.
  • V primeru, da pa prenočuješ pri domačinih, v apartmajih ali si urediš nastanitev preko AirBnb, pa moraš za registracijo poskrbeti sam. Kako torej to urediti?
  • Od vstopa v Belorusijo imaš 5 dni časa, da se zglasiš na policiji in urediš registracijo. Od te registracije dalje, moraš potem imeti za vse dni v Belorusiji tudi jasno razvidno, kje si registriran. Divje kampiranje je torej možno prvih nekaj dni –  v teoriji 😉 Mi smo imeli srečo, da so nas v Minsku po pomoti registrirali kar za celotno trajanje naše vize, čeprav smo tam bivali le 2 dni. Tako smo opravili postopek registracije le enkrat, vse preostale noči pa smo divje kampirali oz. spali pri domačinih.
slovenski potni list in račun za belorusko vizo

Potrdilo o plačilu takse za registracijo

Postopek registracije na policiji:

  • Najprej moraš najti policijsko postajo, ki je odgovorna za okrožje, v katerem bivaš. Nam je bila v pomoč tale spletna stran, vendar se nanaša samo na Minsk.
  • Na policijski postaji poveš, da se želiš registrirati. Načeloma uradniki ne govorijo angleško, se pa da s slovenščino veliko dogovoriti. Kakšna srbska beseda tudi prav pride, če znaš rusko, pa bo komunikacija potekala brez težav.
  • Najprej je treba registracijo plačati. To se stori na banki ali pošti in ne na policijski postaji! Torej, peš do pošte, kjer plačaš 23 BYN (beloruskih rubljev, kar je približno 10€) na osebo.
  • Nazaj na policijski postaji dobiš obrazec v cirilici. Znajdi se, če se moreš! Mi smo našli neko mlado Belorusinjo, ki je znala dovolj angleško, da nam je obrazec prevedla. V glavnem vneseš svoje podatke iz potnega lista, podatke o vizi, naslov bivanja v Belorusiji ter osebo pri kateri stanuješ oz. lastnika apartmaja (ime, naslov in telefon).
  • Počakaš, da ti na imigracijsko kartico pritisnejo žig.
  • Celoten postopek je za nas trajal približno 2 uri. Čakalne vrste ni bilo, le veliko stvari je bilo treba urediti.
obrazec za registracijo na policiji v Belorusiji

Vse je v cirilici in v ruščini!

Na splošno je Belorusija izredno birokratska država in tako pridobivanje vize kot tudi registracija na policiji nič kaj prijetno doživetje. Za nas se je vse odlično izteklo, vizo smo dobili poceni, pri registraciji pa tudi niso komplicirali.

 

Si je že kdo urejal vizo za Belorusijo? Kakšne so vaše izkušnje? Sporočite v komentarjih spodaj.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena