Grad Rihemberk v fotografijah

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Grad Rihemberk se nahaja nad vasjo Branik blizu Vipavske doline na Primorskem. Vstopnina vanj je brezplačna, grad pa tako lep, da bi si ga moral ogledati prav vsak.

ženska hodi po cesti proti gradu. grad rihemberk

Grad Rihemberk

Grad Rihemberk – zgodovina

Nekaj malega zgodovine: ime je grad dobil po Rihemberški gospodi s Tirolske. V izvirniku, torej nemščini, bi se grad moral imenovati RihemberG, vendar se je ime z leti popačilo in tako je nastal današnji RihemberK. Kasneje, v 16. stoletju so grad imeli v lasti Habsburžani, v zadnjih letih pred nacionalizacijo pa rodbina Lanhtieri. Med drugo svetovno vojno so grad požgali in minirali do te mere, da ga obnavljajo še danes.

grajski stolp, grad rihemberk

Deloma že obnovljen, deloma pa še v ruševinah

Zakaj je grad Rihemberk vreden obiska?

Naju je grad očaral s svojo preprostostjo, saj ni načičkan, notranji prostori so vsi neobdelani, prazni, videti je le gole stene. In to ima nek poseben čar, saj se da videti, kako so grad gradili – kamen po kamen. Sprehod skozi grad obiskovalca med drugim popelje tudi v notranjost visokega obrambnega stolpa. Lahko vstopiš spodaj in občutek dobiš, da stojiš v ogromni cevi, če pa imaš dovolj kondicije, da se vzpneš na vrh stolpa, pa si poplačan s čudovitim razgledom na Kras in Vipavsko dolino. Poseben čar imajo tudi okoliški borovci, ki tako prijetno dišijo in pa dejstvo, da obiskovalcev gradu za enkrat ni veliko. Midva sva imela cel grad sama zase in ob obisku noro uživala.

moški sedi na ograji gradu Rihemberk, pod njim vipavska dolina

Čudovit razgled z gradu Rihemberk

Fotogalerija

Več pa naj povedo fotografije spodaj

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena