Najlepši kotički Vipavske doline z novo Hondo Civic

Vipavska dolina je že sama po sebi, s svojo lego, prijetno klimo in naravo prav čudovita. Mnogi jo imenujejo kar slovenska Toskana. Midva jo redno obiskujeva že nekaj let in vsakič znova sva navdušena nad lepoto, ki se tu skriva.

Vipavska dolina LAhkih nog naokrog
Sprehod do Otliškega okna. WAW! Kakšen razgled!
Otliško okno Vipavska dolina Lahkih nog naokrog
Sončni zahod skozi Otliško okno
Letos pa sva se odločila, da Slovenijo še bolj natančno raziščeva in jo predstaviva na blogu. Tako je bilo odkrivanje Vipavske doline že najino tretje tako potovanje. Prvič sva se marca odpravila v Prekmurje, junija pa sva raziskovala Koroško. Ampak izlet v Vipavsko dolino je bil nekaj posebnega, saj sva za to priložnost dobila tudi testno Hondo Civic, letošnji model. Na sploh so nama zelo všeč športni avtomobili in tako sva zadnjih nekaj let ponosna lastnika Honde Civic 4. generacije. Sicer na potovanjih pogosto športen avto zamenjava za terenca, ampak ni ga čez najino Hondo. Letos pa je na tržišče prišel nov model, še bolj divji, še bolj športen! AC Mobil v Ljubljani nama je za vikend posodil metalik sivo mrcino, z navitim 1500 ccm bencinskim motorjem,  turbino in kar 180 konjskimi močmi! Da o notranji opremi in aerodinamiki tega avtomobila sploh ne govorim! Noro! (vse to je napisala Katarina, malo pa se spozna na avtomobile, ane? :))

Dobro, da se ne razpišem preveč o Hondi, vrnimo se v Vipavsko dolino in poglejmo, kaj je tam lepega:

Mesto Vipava in izviri reke Vipave

Reka Vipava je nekaj čisto posebnega, saj ima deltast izvir! To pomeni, da je pravzaprav izvirov več, le-ti pa se potem združijo v eno reko. V poletni vročini, se ob izviru lahko človek prav lepo ohladi, edino opozoriti velja, da je v bližini vode tudi veliko komarjev! Samo mesto Vipava pa je prijetno, romantično mestece z nekaj čudovitimi baročnimi stavbami - najbolj poznan je Lanhtierijev dvorec.

Dvorec Zemono

Tudi ta dvorec je bil last rodbine Lanthieri, vendar ni bil nikoli stalno naseljen, pač pa so ga uporabljali le kot lovsko rezidenco. Danes pa je to eden lepših krajev v Vipavski dolini, saj je lično urejen, dvignjen na manjši griček, ki ponuja razgled po dolini, v dvorcu pa je vrhunska restavracija Pri Lojzetu.

Restavracija pod oboki dvorca....
...ima izjemen razgled po vipavski dolini.
Dvorec znotraj je prosto dostopen vsem.

Plezališče Vipavska Bela

Za plezalce je Vipavska Bela točka, kjer se je nujno treba ustaviti tekom izleta po Vipavski dolini. Plezališče je veliko, izbira smeri in raznolikost le-teh tudi. Nahaja se ob potočku Bela, ki skrbi za prijeten hlad v poletni vročini.

Grad Rihemberk

Ta grad se nahaja nekoliko izven Vipavske doline v smeri Krasa, vendar je tako čudovit, da ga le vključite v vaš izlet po Vipavski dolini. Več o gradu sva pisala v tejle objavi: Grad Rihemberk.

Vhod in trdnjava
Pogled z glavnega dvorišča gradu

Izvir Hublja

Izvir potoka Hubelj je izredno impresiven. Voda namreč bruha skozi manjšo odprtino direktno iz skale in nato pade v nekaj metrov nižje ležečo strugo. Stvar si je smiselno ogledati v jesenskih ali zimskih mesecih, ko je vode veliko, poleti je vse skupaj bolj žalostno.

Izvir Hublja je bil ob času najinega obiska skromen. Ogled po večjih deževjih je bolj zanimiv ;)

Vipavski Križ

Vipavski Križ je verjetno ena najlepših vasic daleč naokoli. Stoji na manjši vzpetini in tudi ta ponuja čudovit razgled na dolino, poleg tega pa skriva tudi ogromno zgodovine. Sprva se je naselje imenovalo Sveti Križ, po 2. svetovni vojni pa ga je oblast preimonovala v Vipavski Križ. Čeprav zelo majhno je v srednjem veku dobilo mestne pravice, kar je bilo za tiste čase nekaj posebnega. S tem, ko so Križani postali meščani, jim ni bilo treba več plačevati davkov, poleg tega pa so lahko organizirali sejme in začeli trgovati. Leta 1563 pa je v cerkvi tukaj zbrane nagovoril sam Primož Trubar, kar obeležuje tudi spominska tabla. Poleg tega pa je v tem kraju živel tudi znan slovenski pridigar Janez Svetokriški (priimek je dobil seveda po kraju Sveti Križ). Danes v mestecu poleg lepih razgledov lahko vidimo kapucinski samostan ter dve cerkvi, predvsem pa je zanimiv sprehod skozi ozke uličice.

Vipavski Križ od daleč
Prenova poteka skozi celotno naselje, trg je že urejen.

Štanjel

Bolj kot v Vipavsko dolino Štanjel spada na Kras, pa ga vseeno tu omeniva, ker je res prikupna vasica, predvsem pa je domiselno urejen Ferrarijev vrt. Obisk priporočava konec maja, ko je češnjev drevored poln plodov ;) O Štanjelu sva pisala že v tej objavi: Idilična kraška vasica Štanjel.

Na severni strani Vipavske doline se dviguje visoka in dolga vzpetina, ki dosega približno 1000m nadmorske višine. Domačini ji pravijo Gora, njenim prebivalcem pa Gorjani. Tu zgoraj menda domuje burja, poleg tega pa je to kraj z najlepšimi razgledi na Vipavsko dolino, vzletno točko za jadralne padalce, pa tudi kar nekaj zelo zanimivih stvari najdemo tu.

Cesta smrti Lokavec - Predmeja

Ja, tudi v Sloveniji imamo svojo cesto smrti! Sicer kar sva se midva vozila po Sloveniji, bi rekla, da je katera druga cesta veliko bolj nevarna, tale, ki povezuje Vipavsko dolino z Goro, pa je predvsem zelo zanimiva. Ozka cesta, dolga približno 13km, vodi iz Lokavca (pri Ajdovščini) po mnogih serpentinah, skozi tunele, izklesane v skalo in se strmo vzpne do Predmeje. Vmes pa se vsake toliko odpre pogled na Vipavsko dolino. Res lepo, malo pa tudi adrenalinsko, predvsem zaradi ozkosti in odsekanosti ceste.
Cesta smrti Lokavec - Predmeja LAhkih nog naokrog
Cesta smrti pod previsom, širina približno 3 metre, na levo pa čudovit razgled!
Pazi tunel!

Otliško okno

V skale Gore so sonce, dež, sneg, led in kombinacija vsega tega izklesali naravno okno. Najlepše ga je obiskati zvečer in opazovati sončni zahod oz. sonce, ki s svojimi zadnjimi žarki posije skozi okno. Dostop do okna je možen le peš: za hribolazce je pot speljana iz doline, za bolj ležerne pohodnike pa zadostuje kratek sprehod iz vasi Otlica do okna samega.

Otliško okno Vipavska dolina Lahkih nog naokrog
Pogled skozi Otliško okno!

Otliško okno Vipavska dolina Lahkih nog naokrog
Otliško okno objema naraven lok

Škraplje

Pri vasi Kovk lahko opazujemo še en kraški pojav: škraplje. Se še kdo spomni geografije in razlage, kako nastanejo škraplje? Kaj pa žlebiči, ste za to že slišali? Če je odgovor pritrdilen, potem lahko povem, da so škraplje le globlji in večji žlebiči. Za tiste, ki pa ne vedo, kaj so žlebiči, pa je celotna razlaga sledeča: škraplje so podolgovati, globoki žlebovi v apnencu, ki ni poraščen s travo ali gozdom. Ti žlebovi so nastali zaradi deževnice, ki je dolga leta tekla preko apnenca in počasi vanj rezala zajede - škraplje. In ta fenomen je viden tik ob cesti, ki vodi skozi vas Kovk.

Škraplje ob cesti :) Se da fino jest malico na njih - mizica in stol sta preskrbljena :)
Tole so za naju najlepše točke v Vipavski dolini in njeni okolici. V kratkem pa bova pripravila tudi zemljevid smiselnega izleta. Vipavska dolina je naravnost čudovita, ponuja tako naravne kot tudi kulturne znamenitosti, edino kar ji zaenkrat manjka, je kakšen kraj, kjer bi se človek poleti lahko vrgel v vodo. Upava, da kmalu uredijo kakšno naravno kopališče - do takrat pa bomo kar na divje ;) Tudi v tem je užitek!

In še enkrat hvala AC Mobil, ki so nama posodili tako hud avto za ta izlet. Lahko si predstavljate, kako so se ljudje obračali za nama :D

Japonski vozni park :) Levo najina, desno testna.Katarina

.

Ni komentarjev:

Objavite komentar