5 zanimivh stvari, ki jih lahko počneš v Amsterdamu (in 3 stvari, ki jih odsvetujeva)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Amsterdam je mesto, ki ga vsako leto obišče okoli 5 milijonov turistov in je s tem na 8. mestu med najbolj priljubljenimi mesti v Evropi. Ob tako velikem obisku je res težko najti še kaj unikatnega in neodkritega v Amsterdamu. Po vseh najinih obiskih Amsterdama sva sestavila tale seznam stvari, ki so ali malo manj obiskane ali pa tako zanimive, da so vseeno vredne obiska.

I amsterdam

I Amsterdam napis je ena glavnih znamenitosti mesta

Amsterdam – zanimivosti, ki jih moraš obiskati

The Avocado Show

To je restavracija, kjer strežejo samo jedi z avokadom. Čeprav cena ni ravno nizka (med 10€ in 15€ za jed), obisk priporočava vsem navdušencem nad avokadom. Pomembne informacije: rezervacij ne sprejemajo, plačilo pa je možno le s kreditno kartico. Odpiralni čas 10:00 – 17:00, torej večerje ne planiraj tam. Več informacij o ponudbi pa najdete na njihovi spletni strani: https://theavocadoshow.com/

Jutranji obisk tržnice cvetja

Amsterdam Flower Market ali tržnico cvetja je treba obiskati zjutraj, če želiš res videti cvetje in ne samo spominkov. Popoldan pa se tržnica spremeni v prodajalno spominkov oz. drugih darilc za turiste, rož pa ostane bolj malo.

Sprehod ob kanalih

Ni boljšega načina za doživljanje mesta, kot sprehod skozi različne soseske in opazovanje ljudi. Ob amsterdamskih kanalih vidiš res veliko različnih stvari, od zloglasne rdeče četrti, raznoraznih cofeeshop-ov in prodajalnic gobic ter podobnih psihotropnih snovi, pa do čisto običajnega mestnega utripa.

 

Če pa te zanimajo tudi nasveti, kako na Nizozemskem čim ceneje potovati, pa preberi še objavo Nasveti za poceni potovanje po Nizozemski.


Amsterdam Central Public Library (Centralna amsterdamska knjižnica) 

Osrednja amsterdamska knjižnica ponuja odličen razgled na staro mestno jedro. Povzpeti se je treba v 8. nadstropje, na razgledno teraso, kjer se odpre pogled na mesto. Stavba pa je zanimiva tudi z arhitekturnega stališča. Ideja arhitektov, ki so jo snovali, je bila, da bi podaljšali čas, ki ga ljudje preživijo v knjižnici. Zato so npr. na otroškem oddelku police za knjige oblikovali v gradove, trdnjave ipd., da se lahko otroci tudi igrajo, med tem ko izbirajo knjige. Poleg oddelka z revijami in časopisi je kavarna, kjer lahko ljudje posedijo, popijejo kakšno kavo ali čaj in ob tem berejo izposojeno gradivo. Tudi številni udobni naslanjači in fotelji ter velika okna, ki ponujajo tako razgled kot tudi svetlobo v knjižnici, pripomorejo k prijetnemu vzdušju.
amsterdamska knjižnica

Amsterdamska knjižnica od zunaj

Free walking tour

Voden ogled je odličen uvod za obisk posameznega mesta. V večini primerov so vodiči domačini, ki svoje mesto poznajo do potankosti in vam lahko povedo veliko zanimivih zgodb iz zgodovine in sedanjosti, hkrati pa tudi priporočijo nadaljnje aktivnosti in oglede v mestu.

moški drži celo kolo sira v rokah

Vodič Rocco nam je pokazal odlično prodajalno nizozemskega sira, malo izven centra mesta, ampak z odličnimi siri

BONUS

Amsterdam ima kar nekaj zanimivih muzejev. Od Rijks Museum, ki je muzej umetnosti in je pogosto na “must-see” seznamu amsterdamskih znamenitosti, ampak je tako lep, da ga resnično priporočava vsem, predvsem pa ljubiteljem umetnosti in kulture, pa do Nemo, muzeja znanosti, ki je odličen za doživljajsko izkušnjo znanosti. Najboljše je to, da je večina stvari v tem muzeju predstavljena interaktivno – da se jih lahko dotakneš, preskusiš sam. Še en izredno zanimiv muzej je Micropia – muzej mikrobov.

PREBERI ŠE  Recept: Jabolčne palačinke - Nizozemska
Za protiutež pa navajava še 3 stvari, ki jih v Amsterdamu odsvetujeva:

1. Ne poskušaj se slikati pri napisu I amsterdam, ker ti ne bo uspelo. Ljudi je čisto preveč in napisa ne boš imel nikoli čisto zase, poleg tega pa je napis prevelik oz. predolg, da bi ga lahko dobil celega v fotografijo.

Gneča pri napisu I amsterdam

Gneča pri napisu I amsterdam

Se sprašuješ, kako je nastala naslovna fotografija z napisom I amsterdam? Z uporabo stojala in dolge ekspozicije. Ni še idealno, malo gneče pa se da zabrisati 😉

2. Ne zapravljaj denarja za Heineken Experience, ker si lahko v Ljubljani ogledaš Union Experience, ki je cenejša, vodena z vodičem in ne audio-guide, kot je to narejeno v Heinekenu. In pa bistveno: v Ljubljani se sprehajaš po še delujoči pivovarni, medtem ko je Heineken že davno svojo proizvodnjo preselil na obrobje Amsterdama.

3. Ne hodi po kolesarski stezi. Pika. Tako kot se to ne dela kje drugje na svetu, se tudi v Amsterdamu ne. Razlika je samo v tem, da je kolesarjev ogromno in možnosti, da te kdo zbije so večje. Še bolj verjetno pa je, da te bo kdo grdo nadrl.

kolesarji v amsterdamu

Kolesarji, kolesarji …

Ima še kdo kakšen nasvet glede Amsterdama? Deli ga z nama v komentarju.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena