Helene in Magalie iz Kanade

Od zadnjih couchsurfing gostov je minilo že kar nekaj časa - več kot 2 meseca in zanimivo je bilo, kako sva imela kar malo treme, ko sva pripravljala stanovanje za tokratni gostji. Po navadi se je Rok jezil, da sem spet nekoga sprejela in da on nima časa za obiske ... Tokrat pa je celo pomagal pri pospravljanju sobe! 

Hélène in Magalie sta študentki komunikacij, ki se po polletni izmenjavi v Evropi (Hélène je bila v Belgiji, Magalie pa v Franciji) v naslednjih dneh vračata domov v ledeno Kanado. Seveda pa sta božično-novoletne praznike izkoristili še za krajše potovanje po Evropi.


Hélène in Magalie sta nama bili zanimivi zato, ker prihajata iz francosko govorečega dela Kanade, iz regije Quebec, zato sva komaj čakala, da zveva kaj o tem delu Kanade direktno od njiju. In kot sva že prej sama predvidevala, so ti francoski Kanadčani dokaj samosvoji. Ko sva ju vprašala npr, kaj je trenutno aktualno, o čem se največ govori pri njih doma, sta govorili izključno o Quebecu in ne o Kanadi na splošno. Nekaj zanimivosti vam lahko takoj zaupava: kljub temu, da je angleščina uradni jezik Kanade, se jo v Quebecu začnejo učiti šele v 3. razredu osnovne šole. Tudi univerze v tej regiji so večinoma francoske, le 2 sta angleško-govoreči in ti dve univerzi imajo za "posh", prestižni oz. snobovski. Pravita sicer, da nekih močnih teženj po odcepitvi Quebeca od Kanade ni več (oz. vsaj ne v taki meri, kot so bile nekoč), imajo pa svoje davke, svoje zakone, svoj zdravstveni sistem ... torej so nekaj čisto posebnega.

Katarina

.

Ni komentarjev:

Objavite komentar