Kako preživeti prestop v Mexico City?

Letališče v Mexico City-u je za veliko ljudi glavna odskočna deska za potovanje po Srednji ali Južni Ameriki. Ko enkrat pristaneš na mehiških tleh imaš dve možnosti: ostaneš na letališču ali pa greš v mesto. Odvisno seveda od dolžine prestopa in dela dneva, ko si tam. Ne glede na to, katero možnost izbereš, moraš na letališču skozi nekaj (nenavadnih) kontrol.

Katedrala v Mexico City
Ikona Mexico City-a: španska katedrala

Carina in prevzem prtljage

Ko v Mexico City-u prideš iz letala, najprej sledi pregled potnih listov in carina - tudi, če si v Mehiki samo v tranzitu! Čeprav Slovenci ne potrebujemo vizuma za potovanje po Mehiki, pa je vseeno treba izpolniti imigracijski listek, ki ti ga bo stevardesa dala na letalu, nato pa ga skupaj s svojim potnim listom pokaži uradniku na letališču. Če Mehika ni tvoja ciljna destinacija, ne kompliciraj pri izpolnjevanju listka, pač pa samo izpolni svoje osnovne podatke in napiši TRANSIT kot destinacijo, naslov v Mehiki in namen potovanja. Uradnik na letališču ti bo v potni list pritisnil žig, prav tako tudi na imigracijski listek. Tega bo odtrgal in ga en del vrnil tebi. Zelo pomembno: imigracijski listek shrani! Brez tega te namreč ne bodo pustili na naslednje letalo! 

vstopni dokumenti za Mehiko
Mehiški imigracijski listek
Dalje te pot na letališču pelje do prostora, kjer prevzameš svojo prtljago. Ja, tudi če si le v tranzitu, moraš svoje kovčke tukaj dvigniti in jih nesti približno 50m naprej, skozi carino do naslednjega tekočega traku, kjer kovček spet oddaš. Nama se je zdelo rahlo bizarno, ampak taka so pač pravila. In ta del "potovanja", ko gresta ti in tvoj kovček/nahrbtnik do naslednjega tekočega traku, je carina. Če imaš nesrečo, te bodo naključno izbrali za pregled prtljage in to potem trajaaaaaa. Temu se izogneš tako, da s seboj ne nosiš nič prepovedanega: nobenih drog (itak!), pa tudi nobene sveže hrane. Nič sadja, zelenjave, jajc, mesa, sira, mleka ... nič od tega! Tudi tokrat pomaga, da poveš cariniku, da si v Mehiki samo v tranzitu. Potem ne komplicirajo kaj dosti. Midva sva imela s seboj nekaj sadja ... ok, če povem po pravici: s seboj sva imela ogromno sadja! Pomojem kakšen kilogram mandarin. Poskušala sva jih pojesti, preden bi šla skozi kontrolo, pa ni šlo. Nekaj jih je ostalo. Izbrala sva carinika, ki je izgledal najbolj prijazno in ga vprašala, če smeva obdržati teh par mandarin, saj sva samo v tranzitu. Odgovor je bil: "Ok, če sta v tranzitu, potem lahko." Jupi! In so mandarine potovale z nama dalje v Salvador :) Če je tvoja končna destinacija v Mehiki, je stvar nekoliko bolj stroga in pregled prtljage skoraj neizogiben. V najboljšem primeru gre tvoja prtljaga skozi rentgen, v najslabšem, pa jo bo carinik na roke pregledal, zložil vse ven in ko bo končal, moraš sam vse pospraviti. Stvar lahko traja tudi eno uro ali celo več.

prevzem prtljage v Mehiki
Ko sva vlekla najine skrbno zapakirane nahrbtnike skozi carino

Še eno opozorilo: ob trakovih za prevzem prtljage ponujajo vozičke za 10MXP (cca 0,5€) ali 1USD ali 1EUR. Glede na to, da moraš prtljago nesti res samo par metrov naprej, prihrani ta denar rajši za kakšen taco v mestu :) ;)

Ok, ko opraviš po s prtljago, imaš dve izbiri: ali zapustiš letališče, ali pa greš nazaj na terminal in tam čakaš naslednje letalo.

a) če ostaneš na letališču

V tem primeru, moraš sedaj spet skozi varnostno kontrolo. Na žalost to pomeni, da ne smeš čez nesti nobene pijače. Midva imava namreč navado, da si v Evropi na letališču natočiva vodo v najine termovke in sva tako načeloma preskrbljena s pijačo do ciljne destinacije. No, v Mehiki to ne velja, saj sva morala tu vso vodo zliti proč. Na drugi strani kontrole pa sva naletela na problem: nikjer pitne vode! Tista s pipe menda ni dobra, kakšnih pitnikov, kjer bi si lahko spet napolnila najini termovki pa tudi nimajo. Preostane ti torej nakup pijače, ali pa trpiš žejo :) Trgovinic in kakšnega blaznega šopinga na tem letališču tudi ni za pričakovati, imajo pa veliko restavracij in kavarn, med drugim tudi Subway in Starbucks, seveda s cenami, primernimi za lokacijo. Za čakanje na letališču je pomemben tudi dostop do interneta in elektrike za polnjenje mobilnih naprav. Obojega je na letališču v Mexico City-u dovolj. Brezžični internet je dostopen na celotnem letališču. Brezplačen dostop dobiš za 15 minut, vanj pa se prijaviš z email naslovom (namig: lahko si ga zmisliš ;). Restavracije pa imajo tudi svoje wi-fije, ki so nekoliko hitrejši in brez časovne omejitve.

Takole sva midva izkoristila 6-urni prestop v Mehiki: za reset najinega računalnika :)
Menim, da je veliko bolj zanimivih stvari, ki jih človek lahko počne na mehiškem letališču

Če slučajno med prestopom menjaš tudi terminal, potem si rezerviraj vsaj 30 minut časa za ta premik. Terminala 1 in 2 sta namreč tako daleč narazen, da moraš med njima potovati z vlakom, ki vozi cca 20 minut.

b) če greš na ogled mesta Cuidad de Mexico oz. Mexico City

Za to, da si greš ogledat mesto, moraš imeti vsaj 6h med letoma. Idealno seveda še kaj več. Midva sva imela slabih 8h, kar se je izkazalo za ravno prav :) Mexico City je OGROMNO mesto, zato lahko med prestopom vidiš le njegov strogi center, vse ostalo pa rajši pozabi, ker je enostavno predaleč.

Poglejmo naprej časovnico:  
- za pot od letala do letališkega izhoda potrebuješ 45min - 1h, odvisno od vrste pri pregledu potnih listov in prtljage. Če pa ti želijo pregledati prtljago, pa dodaj še eno uro! 
- pot do mesta ti s taksijem pobere med 30min do 1h, spet odvisno od gneče na cesti. 
- za nazaj-grede računaj enako časa
- na letališču želiš biti vsaj 1,5h pred letom
Skupaj torej porabiš minimalno 3,5h samo za letališke kontrole in premike. Imej to v mislih, ko si planiraš ogled mesta. Pa seveda računaj še na kakšne nepričakovane dogodke!

Mexico City z letala
Pogled z letala razkrije, kako ogromno je Mexico City!

Prevoz do centra mesta:
Z letališča v mesto lahko prideš z javnim prevozom, vendar je ta po besedah domačinov kaotičen in počasen. Je pa definitivno najcenejša varianta. Več o tem si lahko prebereš na strani Wikitravel Mexico City. Midva sva se odločila za koriščenje Uber-ja, ki je mednarodno poznana oblika "taksi" prevozov. Cena za deljen Uber do mesta znaša okoli 4 - 5€ (to je do 100MXP), kar je še vedno zelo poceni, predvsem pa si v mestu hitreje in brez prestopanj. Za uporabo Uberja moraš imeti na telefonu naloženo aplikacijo Uber ter dostop do interneta. Na letališču internet ni problem, prav tako tudi v centru mesta (npr. trg Zocalo ali pa Park Alameda Central), izven tega območja pa je wifi težje dobiti. Na letališču Uber naroči, ko si že mimo kontrole prtljage. Brez skrbi, prevoznikov je veliko in pridejo zelo hitro. Tule pa je koda za popust za prvi prevoz z Uberjem, če bo komu koristila: qncsav.

javni prevoz v MExico City
Mehiški taksi. Poglej, kaj vozi na strehi! Kletko za papagaja! :)

Ogledi v mestu:

Za nasvet in mnenje, kaj si lahko v tako kratkem času pogledava v Mexico City-u, sem vprašala mehiškega študenta arhitekture, ki ga poznam preko organizacije IAESTE (organizacija za izmenjavo  študentskih praks): Bil je bil izredno navdušen, da prihaja na ogled "njegovega" mesta Rok, arhitekt in tako nama je predlagal ogled samih izredno zanimivih stavb v centru mesta.
Priporočil nama je, da se z Uberjem odpeljeva doparka Alameda Central, nato pa jo peš mahneva do trga Zocalo (in nazaj, če bo čas), vmes pa si ogledava nekaj lepih stavb, azteške izkopanine in poskusiva kakšno mehiško jed. In tako sva si v 3h, kolikor sva imela časa v Mexico Cityu, pogledala naslednje stvari: 

- Park Alameda Central je bil najina začetna točka. Zelo lep park, zelena oaza sredi sicer betonske džungle ali zelo pomanjšan Central Park. Navdušil naju je z urejenostjo in sproščenim vzdušjem. Vse potke so lepo oskrbovane, obdane z rožami, fontane čiste in ponoči osvetljene, na vsakem vogalu je ruter z wifijem, predvsem pa so tu drevesa in nekoliko boljši zrak :) Park krasi tudi velik kip mehiškega nacionalnega heroja Benita Juáreza na eni strani ter Palacio de Bellas Artes na drugi.

park Alameda Central, Mexico City
Slava Benitu Juarezu v parku Alameda Central

- Palacio de Bellas Artes: kot že ime pove je to palača umetnosti, umetniški in kulturni center, ki gosti mnoge nastope, koncerte in dramske igre. Zame je bila to najlepša stavba v celem mestu! Če sem malo pametna na področju umetnostne zgodovine: zunanjost je mešanica Art Nouveau in neoklasicizma, notranjost pa je v stilu Art Deco. Če povem nekoliko bolj po domače: zunanjost je za moje pojme lepa, romantična, vendar ne pretirano načičkana. Najlepše so seveda kupole v oranžni barvi. Notranjost je bolj resna in ima več ravnih linij. Tudi če niste ljubitelji umetnosti, priporočam, da stopite v avlo palače in pogledate navzgor. Direktno nad vhodom je namreč kupola in svetloba, ki pada skozi njeno oranžno stekleno streho daje občutek romantičnosti. Kot recimo ob sončnem zahodu. Če bi ostala v Mexico City-u bi si gotovo poskušala ogledati kakšno predstavo v tej palači.

Čudovita palača umetnosti v centru Mexico City-a
Pogled navzgor v Palacio de Bellas Artes

- Palacio de Correos de Mexico ali stavbo glavne pošte sva odkrila čisto naključno. Jaz zbiram znamke in če se le da, si z vsakega potovanja prinesem kakšno. Pogledala sem na zemljevid in poiskala najbližjo pošto in glej ga zlomka, znašla sva se v čudoviti in ogromni stavbi! Mene na prvi pogled spomnila na Gringgot's banko iz Harry Potterja. Potem, ko sva se malo pozanimala, sva izvedela, da je "poštno palačo" zrisal isti arhitekt, kot je dizajniral tudi Palacio de Bellas Artes. Razlika pa je v tem, da v pošti zmešanih še veliko več umetnostnih stilov. Najbolj impresivne so glavne stopnice in pa dolga vrsta poštnih okencev, ki so prekrita s kovinskimi in umetelno oblikovanimi rešetkami.

Palacio de los Correros Mexico City
Glavna pošta v Mexico Cityu. Noro lepa, kajne?

- Torre Latinoamericana je visoka stolpnica v centru mesta in na pogled nič kaj posebno privlačna. Znana je predvsem po tem, da je s svojimi 188m preživela že nekaj kar močnih potresov. Če imate dovolj časa in lepo vreme, se lahko povzpnete na razgledno teraso, od koder se vidi, kako zelo veliko mesto je Mexico City! Vidi pa se tudi smog, ki se drži nad mestom :( Vstopnina je 100 MXP (4,5€) za odraslega.
ogled v mexico city: torre latinoamericana
Torre Latinoamericana v vsej svoji veličini

- Casa de los Azulejos. Tale hiša iz ploščic - kar v prevodu pomeni casa de los azulejos je res nekaj posebnega. Od zunaj je vsa oblečena v  keramične ploščice! Od kje ideja za tako fasado? Legenda pravi, da je v tej hiši živel možak, čigar sicer že odrasel sin se ni preveč lepo obnašal in oče ni bil zadovoljen z njegovim načinom življenja. V želji, da bi ga spravil k pameti, mu je zagrozil, da mu nikoli ne bo zgradil hiše iz ploščic, kar je pomenilo, da ne bo deležen nikakršne dediščine. Fant se je menda uredil in postal zgled in ponos družine in tako podedoval hišo. Je pa v njem ostalo nekaj nagajivosti, saj je takoj, ko je bila hiša njegova, fasado oblekel v keramične ploščice. Smešna legenda, a malo verjetna.

Detajl s stavbe Casa de los Azujelos

- Katedrala s polnim imenom Catedral Metropolitana de la Asunción de la Santísima Virgen María a los cielos je zanimiva zato, ker zelo očitno tla niso več ravna in cerkev se nagiba v različne smeri. To naj bi bila menda posledica potresov ter močvirnatih tal. Ni zanemarljivo tudi dejstvo, da je to danes največja katedrala na ameriškem kontinentu, zgrajena pa je na oz. v neposredni bližini nekdanjega azteškega templja. Seveda, ko so prišli Španci, so morali uničiti in razvrednotiti, vse kar je bilo prvotnim prebivalcem tega področja, Aztekom sveto. Škoda. Je pa nastala lepa cerkev, tudi to nekaj šteje :)

katedrala v mexico city, prestop v Mexico City
Največja katedrala na ameriškem kontinentu se nahaja prav v Mexico Cityu
katedrala mexico city
Stranski vhod v katedralo
katedrala mexico city, prestop v Mexico City
Glavni vhod v katedralo


- Templo Mayor so arheološki ostanki nekdanjega azteškega najsvetejšega templja. Midva sva tja prišla prepozno, ko je bil arheološki park že zaprt. Je pa menda zelo lepo in vredno ogleda, vendar pa si zanj vzemite vsaj eno uro. Odpiralni čas je od 9:00 - 17:00, razen ob ponedeljkih, ko je zaprto. Cena je 70MXP (3,1€) za odraslega, ob nedeljah pa je menda prost vstop za vse! Tako pravijo pametne glave, ki so tempelj že obiskale.

Trg Zócalo ali Trg ustave (Plaza de la Constitución) je med največjimi trgi na svetu. V času najinega obiska so ga ravno pripravljali za božični sejem, zato njegove veličine nisva mogla ravno dojeti. Definitivno je impresivna tudi velikost mehiške zastave, ki plapola na trgu. Česa tako velikega še nisem videla! Zanimivo je bilo tudi opazovati delavce, ki so SADILI božične zvezde (tiste rdeče rože) eno zraven druge po vseh zelenih površinah okoli trga. Tako so bile rože npr okoli semaforjev, na krožišču ... ko sva se vračala proti parku Alameda Central, sva jih opazila tudi vzdolž vseh potk v parku. Noro!

trg Zocalo, prestop v Mexico City
Trg Zocalo v pripravi na božični sejem

Hrana

Ko sva se vračala nazaj proti najini izhodiščni točki, sva jo ubrala po vzporedni ulici in si privoščila še mehiško večerjo. Pravijo, da ko iščeš hrano v tujih krajih, se drži pravila: jej tam, kjer jedo lokalci. Na tak način sva tudi midva našla lokalno prodajalno taco-tov, imenovano "taqueira". Pred njo je bila namreč dolga vrsta samih domačinov, ki so čakali, da si kupijo svoj taco. Hitro sva tudi midva stala v vrsti in jih spraševala, kateri taco je najboljši :) Izbira je bila ogromna, od bolj začinjenih, do čisto "normalnih", cena pa 0,5€ na kos!

tacos, prestop v Mexico City
Taqueria; Tacos de Canasta Los Especiales

Za poslastico sva šla še na prave mehiške churros-e s čokolado oz. sladkorjem, nato pa sita vrnila na letališče.

Za Roka so bili tacoti, za Katarino pa sladki churros-i ::)

Varnost

Za konec še nekaj besed o varnosti v Mexico City-u. Kot vsa latinskoameriška mesta, ima tudi Mexico City bolj slab sloves kar se tiče varnosti turistov. Naju je predvsem skrbelo, ker sva se po mestu sprehajala z ročno prtljago, torej nahrbtniki, v katerih sva imela veliko vrednih stvari (fotoaparati, telefoni, računalnik). In pa dejstvo, da se je tekom najinega časa v Mexico City-u že stemnilo. Ampak so nama domačini povedali, da dokler se gibava v starem delu mesta, se nimava česa bati, saj je to zelo obljuden kraj. In res je bilo tako. Ljudi je ogromno in počutila sva se povsem varno.

varnost prestop v Mexico City
Čeprav sva bila v Mexico Cityu tudi ponoči, naju za varnost ni skrbelo

Stroški

Naju je prestop stal 325MXP, kar je 14,5€. Od tega je šlo 9,5€ za prevoz Uber z letališča do mesta in nazaj, ostalo pa za hrano (tacose in churrose) in nekaj mojih znamk :) 

Kot vidite je Mexico City relativno poceni, zanimivo in varno mesto, zato le pogumno na ogled ;)

PS: ostalo nama je še 126MXP v gotovini. Če kdo potrebuje nekaj drobiža za prve korake po Mehiki naj se javi! :)

prestop v Mexico City
In še najin selfie pred Torre Latinoamericana

Katarina

.

Ni komentarjev:

Objavite komentar