Viza za Južnoafriško republiko in viza za Lesoto

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Vize … spet ta birokratska ovira pri potovanjih. Že takoj, ko sva začela razmišljati o potovanju v Afriko, sva vedela, da se vizam ne bova mogla izogniti. Vprašanje je bilo samo, kako težko/lahko bo vize dobiti. Najlažja opcija je “visa on arrival“, torej viza, ki jo urediš na meji, a žal si za obisk nismo izbrali nobene države, ki bi ponujala to možnost. Naš načrt je bil obisk Južnoafriške republike, Lesota, Svazija in Bocvane. Za prvi dve državi smo si morali vizo urediti vnaprej, za drugi dve pa ničesar! Viza za Južnoafriško republiko je delovala najbolj komplicirana, saj so do nedavnega zahtevali oseben obisk na ambasadi na Dunaju. Viza za Lesoto pa je bila prava neznanka. Ni veliko ljudi, ki bi potovalo tja, zato je tudi informacij zelo malo.

Tule so najini izsledki kar se tiče vize za Južnoafriško republiko in vize za Lesoto. Kakšni so pogoji, katero dokumentacijo je treba oddati in koliko stanejo.

viza za južno afriko in lesoto

Najbolj vesela sva bila, ko sta prispela potna lista s še zadnjo vizo za najino afriško potovanje

Viza za Južnoafriško republiko

Slovenci se za pridobitev južnoafriške vize lahko obrnemo na veleposlaništvo na Dunaju, a pozor: prijavo se lahko začne urejati največ dva meseca pred planiranim prihodom v državo. Ko pa vizo enkrat imaš v potnem listu, je veljavna še en mesec.

Viza za Južno Afriko: dokumenti

  • potni list, ki je veljaven še vsaj 30 dni po povratku iz Južne Afrike
  • izpolnjen prijavni obrazec (ki se ga dobi na spletni strani ambasade),
  • 2 fotografiji za potni list,
  • kopijo povratne letalske karte,
  • rezervacijo nastanitve za vsaj eno noč (rezervacija mora biti potrjena in napisana na ime, torej Booking.com rezervacije odpadejo),
  • potrdilo o plačilu vizumske takse (ki znaša 33€ – ne glede na multipliciteto vstopov v državo in se lahko nakaže na TRR ambasade kar preko spletne banke).
  • bančni izpisek stanja na osebnem računu za zadnje 3 mesece v angleščini, kjer je razvidno, da imaš na računu vsaj 3000 ZAR (približno 180€) in
  • neke vrste motivacijsko pismo, kjer opišeš svoj plan potovanja.

Viza za Južno Afriko: postopek

Na našo srečo so z majem 2016 ukinili obvezen obisk ambasade in smo lahko vso dokumentacijo poslali po pošti. Tako smo vse papirje zapakirali v kuverto in jih z vrednostno pošiljko (v primeru, da se potni listu zgubijo, dobimo njihovo vrednost povrnjeno) poslali na Dunaj. Poštnina nas je prišla približno 10€. Hitrost? Brez problema! Pošta je bila na Dunaju v 2 dneh, takoj naslednji dan so nam izdali vize in naš prijatelj je lahko prevzel potne liste. Trajalo je še 2 dni, da je prišla pošta v Slovenijo in zadeva je bila zaključena.

Da malo razložim tole: znanca, ki živi na Dunaju, smo prosili, da bi dvignil naše potne liste in nam jih poslal po pošti. Istočasno, kot smo poslali dokumentacijo na ambasado, smo tudi njemu poslali pooblastilno pismo, s katerim je potem lahko šel na ambasado. Tudi on nam jih je poslal nazaj po “navadni” pošti: priporočeno. Bilo je hitro in učinkovito.

PREBERI ŠE  Karneval v Rio de Janeiru – nasveti, da ga boste doživeli najbolje

Druga možnost je, da ambasadi skupaj z dokumentacijo pošlješ nase naslovljeno kuverto z avstrijskimi znamkami v vrednosti približno 7,5€ in, ko je viza končana, ti ambasada pošlje potni list nazaj. Tako si je vizo uredil sopotnik Tomaž, ki se nam je odločil pridružiti kasneje, ko smo ostali že imeli vizo za Južnoafriško republiko.

viza za južnoafriško republiko

Južnoafriška viza, za katero zahtevajo kar 3 prazne strani v potnem listu!

Viza za Lesoto

Naslednja država, za katero smo potrebovali vizo, je bil Lesoto. Malo trapasto se nam je zdelo, da številne evropske države vize za Lesoto sploh ne potrebujejo, za nas pa ne samo, da jo moramo pridobiti vnaprej, še presneto draga je! Ko smo se mi odpravljali na potovanje v Lesoto, si je bilo treba vizo urediti na podoben način kot vizo za Južno Afriko. Kasneje pa so se “posodobili” in sedaj je viza za Lesoto v obliki e-vize.

Viza za Lesoto: dokumenti

  • potni list, ki mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev po zaključenem potovanju v Lesoto
  • rezervacija prenočišča za vsaj eno noč (ali povabilno pismo)
  • plan potovanja
  • izpis bančnega stanja
  • fotografija
  • zdravstveno zavarovanje
  • potrdilo delodajalca, ki vsebuje tvoje delovno mesto, plačo, koliko časa si zaposlen(a) in dovoljen dopust
  • neke vrste motivacijsko pismo, kjer zaprosiš za dovoljenja za obisk Kraljevine Lesoto
  • potrdilo o cepivu proti rumeni mrzlici (za nas ni nujno zahtevano, vendar sva slišala za primere, ko so ga morali vseeno predložiti).

Viza za Lesoto: postopek

Prijava poteka preko spletne strani  e-viza Lesoto: evisalesotho.com, kar pomeni, da se registriraš na spletni strani, naložiš vse zahtevane dokumente (ki jih ni malo in so res “kar eni”), plačaš takso – 150 USD in potem počakaš na odobritev vize. Navadno v nekaj dneh na mail dobiš potrdilo o vizi. Ta dokument sprintaš in ga pokažeš na meji.

viza za lesoto

Nekoč je lesotska viza zgledala takole,
danes pa dobite samo še vstopni žig na meji

Komentiraj

7 komentarjev

M 06/2021 - 21:32

Živijo! Hvala za vse info glede vize! Zanima me samo kako naj bi izgledalo to pooblastilno pismo? hvala!

Odgovor
Katarina 06/2021 - 12:34

Živjo, pooblastilno pismo je bilo napisano v obliki uradnega pisma. Torej naslov pošiljatelja, naslov prejemnika, zadeva (pooblastilo), vsebina pa je nekaj v tem smislu:
Jaz (ime, priimek, datum rojstva, številka potnega lista) pooblaščam prijatelja (ime, priimek, datum rojstva, številka osebnega dokumenta), da namesto mene prevzame potne liste na veleposlaništvu Južne Afrike na Dunaju.
Spodaj še tiskan in lastoročen podpis. In seveda je bilo vse to v angleščini 😉

Upam, da kaj koristi.
lp, Katarina

Odgovor
M 06/2021 - 17:29

Najlepša hvala! 😊

Odgovor
Jakob 12/2023 - 10:32

Pozdravljeni, glede rezervacije nocitve vsaj za 1 noc, kje pa lahko naredim rezervacijo, ce booking nepride v postev? Za JAR viso
Hvala, lp.

Odgovor
Katarina 12/2023 - 12:14

Za JAR smo mi priložili rezervacijo kampov v safari parku. To itak opraviš preko uradne strani SANparks, tako da je tudi potrdilo izdano direktno od njih (in ne preko bookinga).

Odgovor
Jakob 12/2023 - 20:44

Pozdravljeni, zanima ma kje narediti rezervacijo nastanitve na ime, ter da to ni booking?

Hvala

Lp

Odgovor
Katarina 12/2023 - 12:12

Živjo, za Lesoto smo mi rezervirali direktno pri nastanitvi in oni so nam potem izdali potrdilo za vizo.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena