Matera – od zanikrnega naselja do turistične meke

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Matera je vasica v pokrajini Bazilikata, ki velja za eno najrevnejših italijanskih pokrajin, nahaja pa se na skrajnem jugu Italije. Izredno strmo pobočje pod današnjo vasjo ter mehko apnenčasto podlago so prvotni prebivalci izkoristili v svoj prid in vanj skopali oz. izdolbli votline ter se v njih naselili. In te preproste votline so bile naseljene še do nedavnega!

skalnato mesto Matera

Starodavna Matera

ZGODBA O MATERI

Presenetljivo je, da so ljudje v teh jamah niso živeli samo v času prazgodovine. Ne, tak način življenja se je nadaljeval vse do leta 1950! Si lahko to predstavljate? Leta 1950 smo imeli v Ljubljani tramvaj, ceste, da o elektriki in urejeni kanalizaciji sploh ne govorim. Približno 1100km stran od nas, na jugu Italije pa so ljudje živeli popolnoma primitivno v jamah: brez elektrike, stranišč, brez tekoče vode, za nameček pa so si jame delili še z živino, piščanci in prašiči! Jame so bile majhne, družine velike in prostora premalo. Nič čudnega ni, da so se širile bolezni, kot na primer kolera.

Hrib, poln jamskih “stanovanj”, imenovanih sassi

Matero so italijanske oblasti opazile šele po tem, ko je politični nasprotnik Mussolinija, izgnan v kraj blizu Matere, napisal knjigo o stanju v teh krajih. Nekaj let kasneje, po 2. svetovni vojni so vas prvič obiskali predstavniki italijanske vlade in po videnem so se takoj odločili, da je treba približno 15 000 prebivalcev nemudoma evakuirati in jim priskrbeti dostojna bivališča. S tem se je končalo obdobje sassi-jev, kot so imenovali naselbine v jamah.

vhod v jamo sassi

Kdo si upa v starodavno sassi-jamo?

Tekom naslednjih desetletij je Matera služila kot kulisa za kar nekaj znanih filmov, kot npr Ben Hur, Kristusov pasijon in si tako pridobila svetovno slavo in zanimanje turistov. S tem pa se je začel razvoj jamskih hotelov, jamskih restavracij, jamskih barov … tako kot v Alberobello vse ponujajo v tamkajšnjih tipičnih trulli-hiškah, tukaj v Materi ponujajo vse v sassi-jamah. Do sedaj je Matera že izredno turistično mesto, za leto 2019 pa so jo razglasili za evropsko prestolnico kulture, kar bo verjetno v kraj pripeljalo še večje mase turistov.

Sassi v starem centru Matere.
Vhod zgleda kar lep, kar pa je bilo zadaj, pa človeka šokira! Umazanija, smrad in revščina.
Danes pa je to eno izmed mnogih AriBnb prenočišč v Materi.

KAJ SVA V MATERI POČELA MIDVA?

Tako kot vedno, sva tudi v Materi iskala alternativo najbolj turističnim krajem. Na internetu sva našla peš pot, ki pelje iz Matere, ki je na hribu, dol v kanjon reke Gravina, prečka reko in se nato dvigne na sosednji hrib. Tudi tu, na drugi strani kanjona je bilo nekoč prebivališče za “jamske” ljudi in sassi-jame so tu prosto dostopne. Poleg tega pa ta sosednja vzpetina ponuja čudovite razglede na starodavno mesto Matera.

italijansko mesto Matera s cerkvijo na sredini, in belimi hišami naokoli

Pogled na Matero z druge strani kanjona reke Gravina

Ampak, zaradi priprav na leto 2019 je ta pot trenutno v zaprta, saj jo prenavljajo most čez reko. Midva sva hodila okoli ograje in table z napisom “zaprto” in razmišljala, kaj bi. Takrat pa mimo naju pride neka punca, skoči čez ograjo in se suvereno odpravi po tej zaprti poti. Dva skoka in že sva tekla za njo 🙂 Povedala je, da se da reko prečkati tudi po skalah in tako smo se trije nadebudni pohodniki opravili na lov za najprimernejšim krajem za prečkanje reke. Priznam, ni bilo tako preprosto, kot je mislila najina sopotnica, ampak s skupnimi močmi nam je uspelo najti dovolj kamenja v reki. Vzpon na drugo stran kanjona je bil vreden vsega truda.

PREBERI ŠE  Beneški karneval

Šele od tu vidiš Matero v vsej njeni veličini oz. v vseh njenih kamnih in skalah! Pravzaprav sploh ne ločiš, kje so tla in kje se začnejo stene hiš, katera hiša je celotna zgrajena iz kamenja in katera ima samo pročelje pozidano, zadaj pa se odpira sassi-jama. Vse je v istem bež kamenju, ki daje mestu značilen izgled. Težko opisati zakaj, ampak ta kraj je res nekaj posebnega. Ta strmina, vse te skale in pa čudovita večerna svetloba, ki smo je bili deležni … prav magično je bilo. Potem pa smo se ozrli nazaj in za sabo videli jamo, majhno, nizko, temno. Težko si je predstavljati, v kakšnih obupnih razmerah so tu ljudje še ne dolgo nazaj živeli. Kakšen zanimiv kontrast.

večer v mestu

Večerni pogled na Matero. Čudovito mesto!

ALTERNATIVA MATERI: Gravina in Puglia

Ko postane Matera preveč obiskana, je čas, da se najde nekaj podobnega, a malo bolj skritega in nepoznanega. Midva sva v bližini Matere (30km, pol ure vožnje z avtomobilom) našla vas Gravina in Puglia. Prebivalci Gravine se radi pohvalijo, da so bili njihovi sassi-ji, torej jamska stanovanja, starejši od tistih v Materi. Je pa res, da je sassijev v Gravini bistveno manj in zato pogled nanje ni tako impresiven, kot na pogled na Matero. Menda se trudijo, da bi tudi Gravina privabila vedno več obiskovalcev. Nama se sicer zdi, da bo treba še marsikaj narediti za to, saj so njihovi sassiji zaenkrat še zelo prvinski. Ampak nama je bilo ravno to najbolj všeč 🙂

Komentiraj

2 komentarja

Vlasta 02/2021 - 21:53

Zelo lep zapis in opis s fotografijami, prvič sem slišala za prebivalce, ki so živeli v jamah.
Lep pozdrav, Vlasta

Odgovor
Katarina 02/2021 - 13:09

Hvala 🙂

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena