Krakov – moj nekdanji dom in moje najljubše stvari v Krakovu

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Krakov je nekdanja kraljeva prestolnica Poljske in še danes čudovito mesto. V Krakovu sem poleti 2015 preživela 2 tedna zaradi službenih obveznosti, ob popoldnevih in vikendih pa sem si ogledala tako mesto kot tudi njegovo okolico. Leta 2016 pa sem se sem preselila za kar 3 mesece in tako mi je Krakov nekoliko prirasel k srcu. Ljubljana je seveda moj dom, Berlin, kjer sem tudi nekaj časa živela, je moj drugi dom, Krakov pa je tako postal moj 3. dom. Z veseljem se tja vračam in vsakič znova se počutim domače.

Rdeča cerkev v Krakovu

Glavna znamenitost Krakova, Marijina bazilika

Priznam, sprva mi Krakov in Poljska nista bila všeč. Hladni ljudje, čuden jezik, stvari so manj urejene kot pri nas … s časom pa sem ga vzljubila. Tule so moje najljubše stvari v Krakovu, zaradi katerih se tu počutim domače.

PREBERI ŠE  Krakov - kaj JA in kaj NE (nasveti za obisk Krakova)

Stare miesto

Sprehodi po starem mestnem jedru (Stare miesto po poljsko) so izredno prijetni in vsakič sem našla kaj novega in kaj zanimivega. Ozke tlakovane uličice, cerkev v vsaki ulici in lepa pročelja hiš iz avstro-ogrskih časov naredijo pohajanje izredno prijetno in kratkočasno.

kočija z dvema konjema se pelje po tlakovani ulici v starem delu mesta Krakov

Živahen utrip starega mesta v Krakovu

Seveda, kot se za Poljsko spodobi, je cerkva v Krakovu nešteto. Meni se je zdelo, da je praktično na vsakih 500m ena cerkev. In vse so še v uporabi in pri mašah so te cerkve nabito polne! Najbolj znana je bazilika Marije Vnebovzete, ki ima dva različna si turna. Razlog je v tem, da so v 15. stoletju severni stolp povišali, da so ga lahko uporabljali kot opazovalnico. Od tam zgoraj so imeli dober pregled nad celim mestom.

rdeča cerkev v Krakovu, na trgu pa množica turistov

“glavna” cerkev v Krakovu, Cerkev Marije Vnebovzete

Grad Wawel

Na gradu Wawel se je pisala poljska zgodovina do leta 1609, ko se je prestolnica preselila v Varšavo. Razgled na reko Vislo in mesto Krakov je od tu zgoraj čudovit, prav tako tudi sončni zahodi. Poleg tega pa grad Wawel tudi hrani številne kraljevske predmete, čudovite sobane, bogato cerkev … res, vredno obiska.

grad Krakov obsijan z večerno svetlobo

Grad Wawel, Krakov

Pa še ena zanimivost: tudi v Krakovu so imeli svojega zmaja, ki naj bi živel v votlini pod wawelskim gradom. Danes je krakovski zmaj podoba, ki jo najdemo na razglednicah, spominkih, v turističnih trgovinah pa prodajajo tudi plišaste zmaje. Ampak ti zmaji so identični našim ljubljanskim zmajčkom! Prav take prodajajo tudi v Ljubljani v trgovinicah s suvenirji! Me prav zanima, katero mesto ima “avtorske” pravice nad zmajčkom 🙂

police v trgovini s plišastimi zmaji

Krakovski zmajčki

Kazimierz

Kazimierz je nekdanja judovska četrt v Krakovu, danes pa je to kraj, kamor se gre zvečer na pijačo, večerjo ali pa žurat. Staro mesto je polno turistov in turističnih restavracij, Kazimierz pa je bolj za domačine. Imajo pa vse od barov, pubov, hipsterskih oz. umetniških lokalov pa do finih restavracij.

old timers garage lokal v stilu starodobnikov

Zanimiv lokal v Kazimierzu

Kraken Zakrzówek

Zakrzowek je potopljen kamnolom, odličen kraj za ohladitev v vročih poletnih dneh. Voda je ravno prav hladna, dovolj globoka za skakanje, okolica kamnoloma pa je tudi super piknik prostor. S poljsko in mednarodno družbo sem tu preživela številne vikende. Pa naj si bo to piknik, plavanje, veslanje ali pa potapljanje v jezeru. Zakrzowek je gotovo eden mojih najljubših krajev v Krakovu.

potopljen kamnolom, jezero, z odsevom oblakov na gladini

Potopljen kamnolom Zakrzowek

Kościuszko Mound (Kopiec Kościuszki)

Spomenik pomembnemu poljskemu vojskovodji stoji na najvišjem griču v okolici Krakova. Poleg zanimivega spomenika je od tu gori čudovit razgled na okolico. Sončni zahodi v Krakovu, ki sicer leži na ravnini so nekaj čisto posebnega in so drugačni kot pri nas doma. Tam sončni zahodi kar trajajo in trajajo, nebo se obarva v nore oranžno-rdeče barve … Ja, tudi sončni zahodi v Krakovu so nekaj posebnega in so pomembno prispevali k temu, da mi je Krakov postal všeč.

gotska kapela in zelen grič v ozadju

Kościuszko Mound

Rudnik soli Wieliczka

Fascinantno, kaj vse so rudarji tukaj izkopali in v kakšne oblike vse so izklesali mehko solno rudo. Med turo po rudniku ti pokažejo podzemne dvorane, vidiš skulpturo papeža Janeza Pavla II iz soli, in še nekaj drugih svetnikov; za otroke imajo tam postavljene male škratke iz soli,  pa lestenci so iz soli … Je pa stvar ZELO turistična! Samo opozarjam. 🙂 Zato ne priporočam običajne turistične ture, ki sem se je udeležila jaz, pač pa rudarsko, menda se bolj doživi izkušnjo jame. Vsekakor pa je obisk Wieliczke dobrodošla ohladitev v poletnih vročih dneh. In ne pozabite polizati kakšne stene v rudniku! Dejansko je slana! Preverjeno 😉

podzemna dvorana iz soli

Največja dvorana v rudniku soli: kapela Sv. Kinge. Izkopana na roke!
Lestenci so sestavljeni iz koškov rudnine, vsi reliefi, kipi, vse je izklesano na roke iz mehke solne rude.

 

Poljska na splošno je meni zelo ljuba država, kjer se počutim zelo domače. Ljudje so prijazni, jezik je podoben in tudi kultura je podobna, hrana je odlična, cene pa nizke. Malo je trajalo, da sem se navadila nanjo, ampak sedaj mi je pa Poljska res blizu, posebno pa Krakov.

ženska pred katedralo na krakovskem gradu

Ko potuješ sam in prosiš nekoga, da te fotografira. No, jaz sem na fotografiji, ne drži pa to za katedralo na krakovskem gradu

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena