Čudovito jezero Atitlan, Gvatemala

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Jezero Atitlan v Gvatemali se nahaja v pogorju Sierra Madre na višini 1500m. Obkrožajo ga trije impozantni vulkani: Atitlan (3535m), Toliman (3158m) in San Pedro (3020m), ter manjše vasice, kjer se je majevska kultura še do danes dokaj močno ohranila. Največji kraj v okolici jezera Atitlan je Panajachel (izovorjava Panahačel), zelo poznane/obiskane pa so tudi vasice, poimenovane po raznoraznih svetnikih: San Marco, San Pedro, San Luca, Santiago, Santa Catarina, Santa Clara … Zanimivo je, da med vasicami oz. okoli jezera ne poteka krožna cesta, zato so vsi ti kraji veliko lažje dostopni z ladjo po jezeru. In to je tudi glavna turistična atrakcija – vožnja z ladjico, ki ti jo ponujajo/vsiljujejo na vsakem koraku.

Jezero Atitlan je na vseh blogih in vodičih prehvaljeno in opevano, kot nekaj, česar res ne smeš zamuditi. Ampak midva ne bi bila midva, če ga ne bi videla v nekoliko drugačni luči in to tudi povedala. Zato vam v tej objavi predstavljava resnico o jezeru Atitlan:

Jezero Atitlan – miti in resnice

MIT: Jezero Atitlan je najlepše jezero na svetu.

RESNICA: To je prvi rekel nemški raziskovalec Alexander Humboldt pred približno 100 leti. In potem je se ta slava prijela jezera Atitlan in velja še do danes. Najino mnenje je, da je jezero res izredno lepo, sploh s temi visokimi vulkani v ozadju. Ampak najlepše? Težko reči, ker še nisva videla vseh jezer po svetu 🙂 Se pa gotovo uvršča na sam vrh.

poroka ob jezeru Atitlan, Gvatemala

oleg naju so imeli v kampu poroko. Nisva ravno romantična tipa, ampak tale lokacija je pa res lepa.

MIT: Ceste, ki povezujejo vasi okoli jezera so izredno nevarne, saj jih nadzorujejo oborožene tolpe, ki ropajo turiste.

RESNICA: domačini pravijo, da se ne dogaja nič hudega in dokler potuješ po dnevi, nevarnosti ni. Zgodbe oropanih turistov so drugačne, saj so jih menda napadli tudi sredi dneva. Nama se ni zgodilo nič, ampak kot je nekdo rekel: “Nikoli se nič ne zgodi in vse je varno, dokler se nekaj res ne zgodi.” Zato je morda vseeno boljše, da se med vasmi potuje z ladjicami.

pristanišče Panajachel, Lake Atitlan

Pristanišče je vedno polno prostih čolnov, ki vas zapeljejo po jezeru

MIT: Panajachel je najbolj turistično mesto ob jezeru Atitlan in se mu je vredno izogniti.

RESNICA: mesto je res najbolj turistično izmed vseh okoli jezera, vendar pa je turističen le del tik ob obali. Tam je cel kup prodajalcev spominkov, ki te glasno vabijo k sebi, še več pa je ponudnikov izletov z ladjico. Te so še bolj naporni, saj se takoj, ko te vidijo začnejo dreti: “Kam želiš? Santiago, San Marco, San Pedro …” In kljub temu, da si že daleč naprej, še vedno kričijo za tabo “Bot, bot, bot!” (iz angleščine boat pomeni ladja, oni pa izgovorjavo malo popačijo). Res naporno.

Ampak nekoliko višje v vasi, stran od jezera, je situacija čisto drugačna. Tam se sprehajajo domačini v tradicionalnih majevskih oblekah, hrana na tržnici pa je tako poceni, da svojega denarja ne moreš zapraviti. Primer nekaj cen: 2 avokada staneta 1Q (kar je 0,12€!), enaka cena je za 4 tortilje, juha stane 5Q (0,6€), kot tudi pečena koruza. Najdražja je bila papaja, ki je stala 10Q (1,2€). Noro, kajne?! Ob jezeru so seveda restavracije lokaciji primerno dražje.

PREBERI ŠE  Bivanje pri domačinih v gvatemalskih gorah

MIT: Panajachel je idealen kraj za opazovanje sončnih zahodov.

panorama Lake Atitlan

Panorama sončnega jutra ob jezeru Atitlan. Klikni na sliko za povečavo

RESNICA: skoraj vsako popoldne se na nebu pojavijo oblaki, zato sončni zahodi niso zagotovljeni. Nasprotno pa je nebo ob jutrih čisto jasno in igra svetlobe na gladini vode ter mistična kulisa treh visokih vulkanov delata sončne vzhode veliko lepše. Edino vstati je treba dovolj zgodaj.

jezero Atitlan sončni vzhod

Jezero Atitlan in vulkani v zgodnjem jutru.

Jezero Atitlan – najino mnenje

NAUK: Ne verjeti vsega, kar slišite ali berete na spletu. Pojdite in se sami prepričajte! 😉 Jezero Atitlan je lepo in vredno obiska.Midva sva od jezera Atitlan pričakovala (pre)več, vsaj glede na prebrano v Lonely Planet vodičih in na blogih. Je pa vseeno to izredno lep in fotogeničen kraj. Panoramski pogledi na vodo, vulkane in vasice v strmih brežinah so res dih jemajoči. In pa barve ob jutrih in večerih … noro lepo. Videti potomce Majev, ki se še danes oblačijo na tradicionalen način in potem zavijejo v katoliško cerkev, ki so jo zgradili Španci pred okoli 500 leti pa je tudi nekaj posebnega. Gotovo pa sva najbolj uživala v odlični ter izredno poceni hrani na lokalni tržnici v Panajachelu. Še danes se nama cedijo sline 🙂

 

Komentiraj

2 komentarja

Barbara 03/2018 - 14:25

Zelo zanimiv blog. Celega sem prepisala in ga bom tudi prebrala. Samo eno napako bi omenila: štirje evangelisti so Marko, Luka, Janez in Matej. Peter in Jakob (santiago) sta apostola. Tako da vasice nimajo imena po štirih evangelistih… vsaj te naštete ne.

Odgovor
lahkihnognaokrog 03/2018 - 17:23

Hvala za opozorilo. Ja, malo štorasto sem napisala. Evo, je že popravljeno: “po različnih svetnikih” 🙂 Ker dejansko so tam vasi tudi npr Santa Catarina, Santa Clara, San Juan …

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena